Un proiect romanesc ce merita sustinut

Uite ca totusi am gasit si azi ceva foarte interesant. Este vorba despre proiectul unei echipe de specialisi din Romania.

646x404

O echipă de specialişti din România a lansat o campanie de crowdfunding pentru a realiza un robot subacvatic telecomandat cu care să inspecteze epavele, minele navale şi torpilele rămase din Al Doilea Război Mondial.

Proiectul aparţine echipei X-Projects din Constanţa condusă de Theodor Milian. Echipa sa doreşte să strângă 7.200 de lei pe platforma CreştemIdei pentru a-şi duce proiectul la capăt. X-Projects a fost fondată în 2010, iar membrii săi sunt studenţi la facultăţile de profil din ţară, Automatică, Calculatoare, Electronică şi Inginerie Aerospaţială. Ei construiesc roboţi şi participă la competiţii internaţionale. Echipa a participat şi la concursul NASA – Lunabotics Mining Competition, unde s-a clasat pe locul 10 din 56. Potrivit celor spuse de Theodor Milian pe site-ul Creştem Idei, robotul pentru explorarea Mării Negre nu este foarte scump, deoarece nu necesită utilizarea unor echipamente foarte scumpe, care să poată ajunge foarte târziu. „Adâncimea la care se află fundul Mării Negre în apropierea coastei nu depăşeşte 100 de metri”, scrie Theodor Milian pe Creştem Idei. Primul robot subacvatic a fost construit în 2012, după un concurs. În aproximativ şase luni, acesta a fost realizat şi a fost testat. În acest moment, echipa doreşte realizarea unui robot numit ROV-150, care va fi echipat cu  motoare mai puternice, formă hidrodinamică, care să reziste unor curenţi mai mari de 15 kilometri pe oră şi braţ robotic, plus o cameră video HD.

Citeste mai mult: adev.ro/mv0awb

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *