Tutorial HTML-Lectia 1

Acum ceva timp, poate un an, am inceput sa invat sa lucrez cu HTML-ul. Html este un limbaj de programare (Hyper Text Markup Language) cu ajutorul carora poti construi pagini web de prezentare sau diferite coduri pentru bannere, linkuri ori poze si altele.
De astazi, zilnic voi posta cate o lectie (curs) HTML. Pe parcursul lectiilor vom invata impreuna acest limbaj de programare destul de simplu HTML. 
 
In acest tutorial va voi prezenta o parte din HTML asa cum l-am inteles eu, vi-l voi explica pas cu pas.
Pentru a „scrie”/crea un cod HTML ai nevoie de simplul si binecunoscutul Notepad ce vine instalat odata cu sistemul de operare Windows sau poti folosi si Notepad++.
Pentru inceput trebuie sa cunoastem rostul tagurilor folosite in crearea unui document html.
<htm> Cu acest tag incepe orice document HTML, spunandu-i browser-ului ca acesta este un fisier HTML pentru a-l putea afisa.
<head> Intre aceste tag-uri sunt trecute titlul paginii si diferite informatii folositoare pentru browser-ul de internet. Aceste informatii le vom descoperi pe parcurs.
</head> Acest tag inchide tagul <head>
<title> si </title> Aceasta pereche de tag-uri va da un titlu documentului HTML.  Astfel textul scris inte aceste taguri va fi afisat in bara de titlu a documentului.
<body> Cu acest tag incepe continutul paginii web. Tot ce vei scrie dupa acest tag (intre <body> si </body>) va fi afisat de catre browser pe ecranul monitorului.
</body> Cu acest tag anunti browser-ul ca ai terminat continutul documentului. El inchizand tagul <body>.
</html> Codul oricarui document html se termina cu acest tag. Acest tag este tagul de inchidere al documentului. Acest tag inchide tagul <html>
<p> Acest tag trece cu un paragraf mai jos. 
</p>Acest tag inchide tagul <p>
<br>Acest tag trece textul pe randul urmator.

PS: Tagurile sau etichetele pot fi scrise atat cu litere mari cat si cu litere mici. Adica <HEAD> este acelasi lucru cu <head>.

 
Pentru a crea un document HTML trebuie sa avem in vedere intotdeauna inchiderea tagurilor deschise. Le putem inchide imediat ce le-am deschis, sau le putem inchide dupa ce am scris textul dintre ele. Pentru a ne fi mai usor sa inchidem tagurile, putem folosi un editor HTML care inchide automat tagurile deschise, tu trebuind sa tastezi doar „<” iar acesta va inchide tagul potrivit.
 
Acum vom crea primul document HTML!
Pentru a crea un document HTML vom deschide Notepad sau WordPad.
Dupa ce le-am deschis trebuie sa anuntam browser-ul ca acesta este un document html. Pentru aceasta vom deschide tagul <html>. Apoi vom deschide tagul <head> in care vom pune diferite informatii (asta mai incolo) dar momentan vom pune doar titlul. Deci dupa deschiderea tagului <head> vom deschide tagul <title>. Dupa tagul <title> vom scrie „Tutorial HTML ” apoi vom inchide tagurile <title> si <head> cu tagurile pereche </title> si </head>. Pentru a le inchide corect le inchidem in ordine inversa decat le-am deschis. 
Acum vom deschide tagul <body> pentru a spune browser-ului ca aici incepe continutul paginii web (al documentului HTML). Apoi dupa deschiderea tagului <body> vom scrie continutul paginii dupa care vom inchide tagul cu </body>.
 
Iata acum cum ar trebui sa arate codul HTML
 
<html>
<head>
<title>Tutorial HTML</title>
</head>
<body>
Salut!
<br>
Aceasta este prima mea pagina web, urmeaza sa invat mai multe!
</body>
</html>
Dupa scrierea acestui cod in NOTEPAD sau alt editor de text, vom da SALVARE CA si vom salva cu ce nume vreti urmat de extensia .html (de exemplu pagina web.html) apoi il vom deschide in browser-ul de internet.
Acest cod deschis intr-un browser de internet va aparea asa!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *