Traditii si obiceiuri de nunta

Buna dimineata, astazi m-am gandit sa mai scriu cate ceva, este deja weekend si band o cafea mi-au mai venit idei.

Astazi vreau sa scriu despre traditii de nunta, un subiect interesant pentru foarte multi dintre cititori. In Romania avem poate cele mai frumoase traditii de nunta, la noi sunt organizate nunti fastuase si noi, cel putin in zona mea avem celebrele chiuieli… Voi face acum o lista cu cele mai intalnite obiceiuri si traditii de nunta de pe la noi, poate multi le stiti, dar sunt si altii care nu au habar de ele.

Aruncarea cu grau si orez peste proaspetii miri. Acest obicei se practica doar la starea civila insa batranii spun ca ar trebui sa se practice si la biserica, acesta avand o deosebitaimportanta. Atat graul cat si orezul semnifica fecunditatea aruncate peste trupurile mirilor si o viata imbelsugata. Nici chiar uralele si muzica lautarului nu sunt lipsite de semnificatie, zgomotul avand rolul de a alunga spiritele rele ce vin in ziua nuntii pentru a lua din darurile divine ale cuplului.

Scoaterea jartierei de pe piciorul miresei. Acest obicei dateaza inca din epoca paleolitica, jartiera avand proprietati magice, in mitologie investind-o pe mireasa cu puteri supranaturale. Jartiera va fi aruncata catre ceilalti burlaci de la nunta iar cel ce o va prinde se va casatori primul vrajit de farmecele feminine.

nunta

Aruncarea buchetului miresei. Acest obicei are originile in Anglia, legenda spunand ca demult undeva in acea tara, la o nunta fetele nemaritate au vrut sa pastreze bucati din rochia si buchetul miresei, De atunci este obiceiul ca mireasa la sfarsitul nuntii sa arunce buchetul, iar cea ce il va prinde fiind urmatoarea care se va casatorii.

Printre obiceiuri mai sunt si:

Barbieritul mirelui si gatirea miresei inainte de nunta,

In Maramures nuntile se fac in general iarna si nu neaparat sambata, asta este pentru ca sarbatoarea tine trei zile si trei nopti, precum in basmele populare romanesti.

Sunt o multime de astfel de obiceiuri de nunta, iar pentru organizare nunta sunt o multime de firme ce se ocupa cu asta. Daca vrei sa iti organizezi nunta pe cont propriu, ai foarte multe ghiduri la indemana pe internet pentr a iesi cea mai tare nunta, astfel evenimentul important din viata ta devenind unul de neuitat.

Eu nu prea am participat la nunti insa am vazut o multime, imi place sa le vad dar nu sa fiu printre nuntasi, este un loc prea elegant pentru mine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *