Sobe pe brichete de rumegus

În zilele noastre, gazul metan se tot scumpește de la o zi la alta iar facturile pentru încălzire cresc și ele. Majoritatea românilor au încălzire centrală pe gaze, sau sobe pe lemne, cu lemne sau brichete de rumeguș drept combustibil

Sobele pe lemne pot fi cele clasice, acelea în care bunicii noștrii băgau butuci pentru a se încălzi. Acești butuci trebuiau aduși din pădure, tăiați și necesitau un spațiu mare de depozitare. Lemnul, scoate mai multă căldură față de gaze și o menține mai mult, gazele odată stinse nu mai emană căldură dar jarul produs de lemn se stinge greu și emană căldură și după stingere 1-2 ore.

Sunt și români care preferă acele sobe cu așa zisele brichete de rumeguș în loc de butucii de lemn. Aceste brichete se obțin prin presarea rumegușului obținut prin prelucrarea lemnului folosit în producerea de mobilă și alte produse din lemn. Brichetele de rumeguș, pot înlocui cu ușurință lemnul, gazele, cocsul sau cărbunele, deoarece are o putere calorică mare. Prin folositea acestor brichete de rumeguș, se poate economisi până la 60% din cheltuielile destinate încălzirii și necesită un spațiu mic de depozitare. De obicei pot fi cumpărate ambalate sau vrac, la kilogram sau tonă. Aceste brichete nu costă foarte mult, de obicei în jurul prețului de 650Ron/tonă.

Costul încălzirii pe bază de brichete va fi până la 60% mai mic decât prețul produselor petroliere, cu cel putin 40% mai mic decât prețul energiei electrice. 5.500 kg brichete sunt echivalentul a 2820 metri cubi gaz metan, 2700 l motorină sau 8.800 kg lemn.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *