Scule si unelte folosite in Germania, vremuri bune.

Cand vine vorba de scule si unelte, caci despre asta voi vorbi in acest articol, orice meserias prefera sa aleaga ce-i mai bun. In cazul sculelor electrice nu poti alege ieftin si bun, asa ceva nu exista, cand vine vorba despre aceste scule utile in constructii si amenajari cat si in alte domenii, este indicat sa alegem sculele cele mai performante chiar daca acestea nu sunt chiar ieftine.

Pentru treburi pe langa casa, de multe ori usoare si ce nu necesita timp, ne putem face treaba cu scule mai ieftine, nu tocmai facute pentru rezistenta sau autonomie, cand vine vorba de o firma care activeaza in domenii precum constructii, domeniu in care am lucrat si eu timp de 6 luni, se schimba foaia. Cand ritmul de munca este alert, programul de minim 8 ore pe zi, ore in care spre exemplu o autofiletanta trebuie sa lucreze nonstop, este necesar sa alegem ceva de calitate. In Germania foloseam scule electrice de la Makita, avand o autofiletanta Makita cu trusa speciala de burghie si suruburi precum cea din imaginea de mai jos.

6271dwpet5Cu o astfel de autofiletanta cu 2 acumulatori lucram 11 ore pe zi fara sa schimbam acumulatorul, se lucra constant cu doar 30 de minute pauza, o foloseam la placari cu rigips dar si la amestecat glet folosind un mixer special (defapt o tija cu un melc in capat). Personal recomand aceste autofiletante pentru autonomie si rezistenta, le poti scapa linistit pe jos de pe scara, nu se vor dezmembra fiind facute dintr-un material rezistent, in plus au o greutate acceptabila, nu iti va amorti mana din cauza greutatii.

In Germania m-am „jucat” cu tot felul de scule electrice, de la autofiletante la drujbe sau picamare de dimensiuni mari, atat pneumatice cat si electrice. In ultima perioada am spart cu un picamer tot Makita care avea 50kg cu 10 mai putin ca mine, insa nu il simteai, spargeam fara probleme. Acolo in general aveam scule Makita insa aveam cateva skill sau bosch insa diferenta se vedea clar, la autonomie si rezistenta.

In Germania am invatat sa folosesc o sumedenie de scule si accesorii pentru ele, am avut sansa sa lucrez cu tot felul de unelte care la prima vedere nu prea imi dadeam seama ce fac.

Cea mai interesanta experienta a fost acolo cand am demolat un perete, in momentul in care a cazut, a ajuns 2 etaje mai jos, acolo blocurile nu sunt facute ca la noi, nu sunt facute sa reziste zona nefiind seismica. Podelele sunt pur si simplu grinzi la 60 cm una de cealalta, tavanul de dedesupt este constituit din trestie prinsa pe lati, peste lati este pus carbune, pentru a atrage umegeaza, asta constituie podeaua si tavanul de dedesupt. Sa nu mai vorbim de peretii interiori care sunt firavi rau, grosime de 6 cm, din doua ciocane i-ai dat jos, camerele sunt inalte de 3,50 metri, am inteles ca se faceau asa inalte pentru igiena, bacteriile urcand la inaltime, aerul de la nivelul de pana la 2 metri fiind mai curat…

Am avut ocazia sa ma plimb si cu o placa compactoare, cand a enit vremea de pus pavele a trebuit 2 zile sa stau cocotat pe o placa compactoare si sa pregatesc terenul pentru insirarea pavelelor.

Toate aceste scule electrice cu care am lucrat, erau mare parte achizitionate din Romania, am incercat sa fac diferenta intre o bormasina Makita dusa acolo din Romania si una acelasi model luata de acolo, am avut placuta surprindere sa nu le gasesc nici cea mai mica diferenta inafara de limba in care scriau instructiunile si detaliile tehnice, capacitatea de munca era aceeasi, lucrai 11 ore fara probleme cu ele.

Cam asta a fost experienta mea in ceea ce priveste utilizarea sculelor in Germania. Acum aici in tara ma gandesc sa iau o drujba, am ales tot o Makita (http://www.tools.store.ro/motofierastrau-cu-lant-drujba-makita-ea3201s.html) cam asta ar fi.

Eu poate prefer Makita, altii stihll ori Bosch, voi ce preferati? Ce experiente ati avut in materie de scule si unelte?

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *