Personalitati ale orasului Brasov

Orasul Brasov, cunoscut in maghiara drept Brasso sau Kronstadt, a dat de-a lungul vremii mai multe personalitati, care intr-un fel sau altul, au influentat economia, cultura sau chiar istoria Romaniei.

Care sunt cele mai cunoscute figuri ale epocii moderne care s-au nascut in Brasov?

1. Doinea Cornea. Fosta dizidenta si luptatoare activa impotriva regimului Ceausist, s-a nascut pe 30 mai 1929, dedicandu-se mai apoi culturii si cuvintelor. Primul manuscris, “Intoarcerea Labirintului” a fost scris si copiat in mai multe exemplare manual. De asemenea, a fost distribuit doar in retelele de prieteni, fiind considerat mult prea periculos pentru a putea fi trimis la o editura;

2. Ion Tiriac. Multa lume nu stie despre al doilea cel mai bogat om din Romania ca, pe langa cariera de jucator profesionist de tenis, Ion Tiriac a mai participat alaturi de echipa nationala de hockey la Jocurile Olimpice de iarna din 1964. Actualmente, detine mai multe unitati de cazare, atat in Brasov cat si in Bucuresti, dar si pe litoralul Marii Negre. Pentru cei interesati de cazare Brasov, Ion Tiriac detine actiuni la Aro Palace – singurul hotel de 5 stele din oras – precum si la cateva alte hoteluri din Poiana Brasov.

3. Diaconul Coresi. Desi nu se cunoaste data sau locul nasterii, se stie ca in jurul anului 1660 s-a stabilit la Brasov. El este raspunzator pentru publicarea primelor manuscrise in limba Romana si totodata primul Roman care a publicat manuscrise in 2 limbi (Romana + Slavona);

4. Marius Lacatus. S-a nascut in data de 5 aprilie 1964 si a fost unul dintre fotbalistii emblematici ai echipei nationale de fotbal a Romaniei. Cariera de antrenor si-a inceput-o la FC National, trecand mai apoi la Brasov, Otelul si Ceahlaul. Din pacate, rezultatele nu au fost atat de spectaculoase pe cat au fost cele din cariera de jucator.

Articol trimis de Sebastian Antonio

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *