Pericol! Ascundeţi-vă de soare!

E groasă treaba! Feriţi-vă de soare dacă nu vreţi să vă prăjiţi în câteva zeci de minute şi să vă căpătuiţi cu boli de piele extrem de grave! Radiațiile ultraviolete sunt din ce în ce mai periculoase, iar azi, dar mai ales mâine, acestea vor pârjoli fără milă tot ce le va ieşi în cale.

E vară, e cald, dar odată cu vremea frumoasă, care vă îmbie să staţi la soare la malul mării sau pe marginea piscinei… vin şi ultravioletele, duşmanul fără chip al iubitorilor bronzului! În aceste zile, indicele UV va depăşi în toată ţara nivelul 8, ceea ce înseamnă că şi jumătate de oră de stat în soare ne ameninţă serios sănătatea.

Nici un judeţ nu va scăpa de nivelul ridicat de ultraviolete, dar cel mai grav va fi pe Litoral. Meteorologii atrag atenţia că indicele UV va depăşi pragul de 8,5 unităţi.

Între 11.00 şi 16.00 staţi în casă

Acest nivel este extrem de ridicat, având în vedere că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit un maximum admis de ultraviolete de 11. Potrivit afirmaţiilor specialiştilor, cu cât valoarea indicelui este mai mare, cu atât este mai puternic riscul de deteriorare a pielii şi a ochilor. Cu alte cuvinte… ne vom prăji încet, dar sigur, dacă nu ne adăpostim rapid la umbră, departe de razele periculoase ale soarelui.

Astfel, chiar dacă vremea e tocmai bună de plajă, iar apa mării su- ficient de caldă, medicii atrag atenţia, într-un glas, că între orele 11.00 şi 16.00 nu trebuie să ieşiţi sub nici un pretext din casă! Altfel, riscaţi boli grave de piele şi afecţiuni ale ochilor.

Mai mult: Pericol! Ascundeţi-vă de soare! – Sănătate | Libertatea.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *