Mita in Romania

Mita, vazuta ca si cheia ce deschide orice usa in Romania si nu numai insa eu aici voi vorbi strict despre Romania si poporul ce-i ocupa meleagurile. Romanul este un om, o fiinta foarte strangatoare din toate punctele de vedere, in general strange pentru 4-5 generatii cat traieste.

Asa cum cu totii stim si suntem bine informati de catre mass media, mita in romania este ca nisipul in Sahara, este peste tot si sub orice forma posibila, aici ma refer la bani, masini, terenuri si chiar animale de curte gen gaini, purcei sau alte oratanii. Mita primeste orice functionar public fie el doctor, postas, politist sau popa si este data de orice amarat fie el muritor de foame sau „bastan”.

Mita in romania este ca o cheie deoarece oamenii au fost invatati si traiesc pe premiza ca la doctor daca nu dai suta nu se uita la tine, postasului daca nu-i dai 2-3 lei nu iti va aduce pensia la timp, politistul te lasa fara permis daca nu ii intinzi suta iar popa, nu iti va deschide poarta raiului daca nu ii dai de-o cinzeaca sau mai multe. Acest lant al mitei se poate lungii pana la nesfarsit insa eu nu am atat timp si chef sa dau exemple caci pot lua fiecare categorie de oameni din societate si va pot spune cum si cand da mita…

Eu prefer sa le pun televiziunea in cap sau sa-i reclam daca imi cere beneficii financiare sau materiale vreun functionar public sau orice alt jeg al societatii. La doctor ii spun simplu, ma faci bine si imi dai chitanta pe fiecare banut sau te fac celebru, politistului ii dau dreptate daca are sau il contest in instanta (si am castigat o data).

Treaba poate merge si fara mita, trebuie sa ii dezvatam de obiceiul prost de a lua mita dar nu prea avem cum atat timp cat eu nu dau mita dar bunica-mea da, trebuie sa o convingem ca daca ii dai mita nu il ajuti sa se specializeze mai bine pentru a te salva de cancer, nu il ajuti sa avanseze doar sa isi asigure buna starea a 3-4 generatii viitoare iar pe ale tale le ingropi pur si simplu.

Dece sa dai mita? erge si fara, doar trebuie sa fi tare in gura sa le demonstrezi ca tu esti altfel. Fi tu cinstit si va fi si el.

In rarele momente cand vad televizorul, vad cum DNA aresteaza mai marii puterii ce parca au ca miza la poker tocmai finantele tarii, ii leaga si le ofera vacante platite de stat (tot de noi) la zdup 2-3 ani (cam putin din pacate dar bun si atat). Mi se incalzeste sufletul cand ii vad bagati in duba si ma amuza cand neaga ca ar fi luat vreun folos material sau financiar.

Ce vreau eu?

Vreau o tara mai prospera cu un popor corect condus de un sistem solid si o justitie puternica, asta vreau!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *