Japonia decretează noi zone de evacuare în jurul centralei nucleare de la Fukushima

Japonia a decretat joi patru noi zone de evacuare, în apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima (nord-est), unde au fost detectate niveluri crescute de radioactivitate, au anunţat oficiali locali.

Această hotărâre vizează 113 case din oraşul Date, situat la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de centrala Fukushima Daiichi (numărul unu), grav avariată de un cutremur, urmat de un tsunami, la 11 martie.

Autorităţile au înregistrat niveluri ridicate de radioactivitate, peste limita legală de 20 de milisievert pe an, stabilită de Guvern, în districtele Ryozenmachi, Kamioguni, Shimooguni şi Tsukidatemachi.

Guvernul va oferi un ajutor financiar familiilor care acceptă să îşi părăsească domiciliul, a precizat un oficial local.

Peste 85.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 30 de kilometri, în jurul centralei. De la catastrofă, ele trăiesc în adăposturi improvizate, sperând că vor putea, cândva, să se întoarcă acasă.

În plus, un studiu efectuat asupra a zece copii care trăiesc într-un oraş din Fukushima, la 62 de kilometri de centrala atomică, a dezvăluit prezenţa unei mici cantităţi de substanţe radioactive în urina acestora, au anunţat o asociaţie cetăţenească şi o organizaţie nonguvernamentală (ONG) franceză.

Toate eşantioanele prelevate, în mai, de la aceşti copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, erau contaminate cu cesiu 134 şi cesiu 137, elemente prezente într-o concentraţie cuprinsă între 0,4 şi 1,3 becquerel pe litru, a precizat, într-un comunicat, ACRO (Asociaţia Occidentală pentru Controlul Radioactivităţii), creată în Franţa, în urma catastrofei nucleare de la Cernobîl, în 1986.

Analizele au fost efectuate într-un laborator francez, la solicitarea unei asociaţii cetăţeneşti din Fukushima.

„Aceste rezultate ar trebui să determine autorităţile japoneze să măsoare, în mod sistematic, contaminarea internă a locuitorilor care au fost expuşi la coloane radioactive şi a celor care locuiesc în teritorii contaminate”, a apreciat ACRO.

Acest lucru confirmă, de asemenea, ideea că limita (de 20 de milisievert) stabilită de autorităţile japoneze pentru delimitarea zonelor de evacuare este prea ridicată„, a adăugat asociaţia.

Sursa MEDIAFAX

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *