Imagini ale unui mormânt aparţinând vechii civilizaţii Maya

Arheologii au reuşit să introducă o cameră video minusculă într-un mormânt aparţinând vechii civilizaţii Maya, sigilat de 1500 de ani, potrivit Daily Mail. Filmarea extraordinară a mormântului din situl arheologic de la Palenque, în sudul Mexicului, înfăţişează o cameră aparent intactă, cu fresce roşii, ceramică şi obiecte funerare din jad şi din sidef.

Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie spune că arheologii ştiau de acest mormânt încă din 1999, însă nu au putut să intre în el, întrucât piramida de deasupra lui este instabilă, iar pătrunderea înc ameră ar putea afecta frescele. 

Ei spun că podeaua camerei este acoperită cu grohotiş şi nu ştiu încă dacă se văd în imagini şi rămăşiţele unei persoane. Arheologul Martha Cuevas spune însă fragmentele de jad şi de sidef văzute în video fac parte dintr-un costum funerar.

Camera funerară a fost descoperită într-o piramidă extrem de deteriorată din complexul Acropola de Sud din jungla de la Palenque, în apropiere de Templul Inscripţiilor, unde se află mormântul împăratului Pakal. În timp ce în mormântul lui Pakal există un sarcofag frumos sculptat, în camera recent descoperită nu există o astfel de structură.

Experţii cred că mormântul datează din 431 şi 550 d.Hr. şi ar putea conţine rămăşiţele lui K’uk’ Bahlam I, primul conducător al oraşului-stat. Dr. David Stuart, specialist în epigrafie Maya, crede însă că există câteva dovezi că mormântul ar putea aparţine unei femei conducător din Palenque, şi anume Ix Yohl Ik’nal. (V.M.)

Sursa: Jurnalul.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *