Ghid pentru incepatori in ale siteurilor

Acest articol voi incerca sa il scriu sub forma unui ghid A-Z pentru viitori bloggeri. Indemn pe oricine sa isi faca un blog, este foarte util din extrem de multe puncte de vedere. Voi incepe cu inceputul.

In primul rand sa vedem ce subiecte trebuie sa acoperim.

  • Alegerea genului de site nisat sau general. Site nisat pe un anumit domeniu de activitate cum ar fi sanatate, agricultura, filme online, jocuri, pariuri etc. Sau site general unde scriem despre diverse subiecte din mai multe categorii.
  • Alegerea domeniuluil
  • Alegerea hostului
  • Instalarea platformei
  • Acum incepem sa scriem
  • Promovarea si optimizarea seo
  • Cresterea autoritatii si a traficului
  • Monetizarea

Lista de mai sus, voi incerca sa o parcurg cat pot de bine, acoperind fiecare subiect. Acestea fiind spuse sa vedem ce indeamna sa fi blogger, cum devi blogger, cum faci primul blog/site.

Alegerea nisei siteului

In primul rand cand ne deschidem un site, trebuie sa ne gandim ce ne pasioneaza si daca suntem instare sa scriem despre acel lucru, daca putem aduce informatii noi sau informatii vechi stilizate in asa fel incat chiar daca sunt vechi, acestea sa aduca ceva nou, putem face un site general unde sa scriem despre sanatate dar si despre fotbal sau agricultura, acest tip de site fiind structurat pe categorii si subcategorii. Un site general este mai greu de optimizat, in acest articol ma voi axa pentru prezentarea deschiderii unui site nisat, avand ca subiect principal domeniul sanatatii.

Alegerea domeniului

Acest pas este un pas foarte important, un nume bun de domeniu poate face ca optimizarea seo si promovarea sa fie mult mai simple, site-ul crescand in serp (search engine results page) mult mai usor. Alegerea numelui de domeniu se face in functie de domeniul siteului, adica un site pe care scriem despre sanatate nu se va numi mazare.com, in cel mai bun caz se va numi sanatate.com (.com fiind domeniul, a nu se confunda cu nisa sau domeniul de activitate, este doar o terminatie, putem folosi si terminatii precum .ro .eu .net .info .tv .uk etc.).  Domeniul trebuie sa fie intuitiv, sa fie scurt (sanatate.com este mai simplu de retinut decat sanatateatasiafamilieitale.com sau sanatatea-ta-si-a-familiei-tale.com). Pentru inregistrarea domeniilor, eu va recomand site-ul despregazduire.ro unde puteti gasi domeniu .eu la doar 2 euro primul an apoi reinoirea fiind 9 euro.

Alegerea hostului

Dupa inregistrarea domeniului, va trebui sa gazduim/ sa hostam site-ul undeva, eu ma inteleg foarte bine cu cei de la gsoftcentral. Pentru inceput puteti alege un pachet de 2 gb spatiu pe disc, la doar 2 euro pe luna, cu timpul adaptand planul de hosting la nevoile tale.

Instalarea platformei

Recomand instalarea platformei wordpress, o platforma ideala pentru orice gen de site, este ideala pentru incepatori din pricina meniului simplu, intuitiv si a multitudinei de teme disponibile. Aceasta platforma o instalati din instalatron, aflat in cpanel. Cpanelul este panoul de administrare de pe hosting, unde aveti acces la emailuri, baze de date, fisiere si multe altele, acesta se afla la adresa site.domeniu/cpanel in cazul nostru fiind un site de sanatate caruia i-am ales adresa sanatate.com va fi sanatate.com/cpanel. Datele de logare pe cpanel le veti primi pe email dupa ce faceti plata pentru planul de hosting ales.

Pentru instalarea platformei wordpress, vom merge in cpanel->Installatron Applications Installer unde vom alege wordpress si vom urma pasii de acolo. (pasi intuitivi).

Dupa instalarea platformei, vom intra in panoul de administrare al platformei, folosind sanatate.com/wp-login.php apoi mergand la Aparente->Teme vom schimba tema site-ului. Pentru teme putem da un simplu search pe google expresiei Free WordPress Theme si vom gasi o multitudine de teme numai bune de folosit. Vom uploada tema pe site si o vom seta conform necesitatilor noastre. (nu evitati sa ma contactati pentru ajutor gratuit in instalarea platformei pe adesa de email marinelpadurice@yahoo.com).

Vom incepe sa aducem continut

Acum va trebui sa facem cateva articole pentru site-ul nostru, va trebui sa facem niste categorii de articole, chiar daca este un site nisat si acesta va fi structurat pe categorii. Pentru un site de sanatate indeale ar fi categorii precum Sanatate din plante, Medicina Conventionala, Aparatura medicala, Diete si regimuri alimentare, Boli si simptome cam acestea mi-u venit acum in minte. Apoi vom screie articole apasand pe butonul NEW si selectand Post (acest buton il gasim in bara de meniu de deasupra, are culoare gri inchis sau negru deschis).

Promovare si optimizare seo

Dupa ce am scris cateva articole vom putea incepe procesul de promovare si optimizare seo. Acest proces este unul de durata, intinzandu-se pe intreaga perioada de viata a siteului. In acest proces trebuie sa ai cunostiinte solide despre promovare si optimizare seo, despre comportamentul motoarelor de cautare si regulile impuse, concurenta si dezvoltare. Pentru acest proces, ca incepator iti recomand sa apelezi la o firma seo specializata, care cerceteaza fenomenul SEO zilnic si se ocupa cu aceasta problema. Un proces bun de optimizare si promovare iti poate aduce vizitatori si odata cu acestia castiguri sporite.

Cresterea autoritatii si a traficului

Pentru cresterea autoritatii va trebui sa publicam articole periodic si sa promovam site-ul prin otrice mijloace legale si nonagresive. Odata cu cresterea autoritatii va creste si traficul, oricum autoritatea nu este direct proportionala cu traficul. Cresterea traficului pe site se face prin publicitatea pe retele de socializare, forumuri, cooperand cu alti bloggeri, messenger, skype, stradal, orice atat timp cat nu se recurge la metode de tip Spam.

Monetizarea

Odata cu cresterea siteului prin trafic si autoritate, putem incepe sa scoatem si un profit din el, pentru aceasta putem folosi forumuri pentru a gasi clienti sau platforme precum blogmoney si e-advertising, puteti citi mai multe despre ele aici. Este complet adevarat faptul ca un site poate fi o sursa de venit constanta, veniturile insa sunt direct proportionale cu implicarea ta in dezvoltare si aducere de continut nou si util pentru utilizatori.

In timp vei invata tot ce trebuie sa sti despre siteuri, eu am plecat de la nivelul 0 si am ajuns momentan undeva la jumatate, ma poti depasi foarte usor daca te implici si iti dai silinta pentru a invata in fiecare zi cate ceva, eu te voi ajuta oferindu-ti toate secretele mele „pe tava” nefiind un om secretos, imi place sa ajut si pot spune ca bucuria mea se trage din a sti faptul ca sunt de folos. Acesta poate este un ghid mediocru, redactat doar din cunostiintele mele, pe internet se pot gasi ghiduri mult mai avansate insa din nici unul nu vei invata ce inveti ca membru al unui forum precum arenaweb.ro sau forum.seopedia.ro.

Cu timpul inveti tot ce ai nevoie, dar doar cu timpul, nu totul dintr-o data, nu te vei lovi azi de cea ce te vei lovi maine, insa daca maine te ve lovi de ceea ce te-ai lovit azi, vei sti cu siguranta sa il depasesti cu succes (principiu personal). Sper ca am fost de ajutor cu acest ghid si nu evitati sa ma contactati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *