Despre ignifugare

Ce reprezinta ignifugarea?

Ignifugarea este un proces prin care unui material i se aplica substante speciale pentru a-i spori rezistenta in cazul unui incendiu. In general acest tip de tratament nu face materialul complet imun la foc, ci ii intarzie aprinderea si incetineste arderea.

De regula ignifugarea se foloseste pentru tratarea materialelor combustibile (care se aprind foarte usor): ignifugarea lemnului, a fibrelor textile etc. In cazul in care se doreste sa se apeleze la un astfel de serviciu, este indicat ca tratamentul sa fie executat de catre o firma specializata in domeniul ignifugarii.

ignifugare-lemn.jpg

Unde se poate face tratamentul de ignifugare?

Tratamentul de ignifugare este obligatoriu la constructiile din lemn. Cel mai bun prilej de a face o ignifugare, este in momentul in care se construieste o casa/ imobil. Daca ignifugarea se face in momentul constructiei, tot procesul va fi mult mai usor de executat, si astfel se poate realiza si ignifugarea sarpantei (scheletul pe care este construit acoperisul unei case, de regula acest schelet este realizat din materiale lemnoase).

 

Este foarte important de stiut faptul ca tratamentul de ignifugare nu exclude restul masurilor care se iau in eventualitatea unui incendiu. Intr-un imobil trebuie sa existe: instalatii de aerisire, instalatii speciale de stins incendiul, mijloace de prim ajutor si semnalizari speciale.

Ignifugarea lemnului

Ce fel de avantaje are acest tip de ignifugare?

In primul rand, prin acest tratament se pot previne aparitia de daunatori specifici lemnului, cum ar fi: cariile, ciupercile sau alte microorganisme care deterioreaza in timp lemnul.

Un alt mare avantaj este acela ca substantele cu care este tratat lemnul vor impedica in timp dilatarea si craparea suprafetelor. Substantele ignifuge impedica lemnul sa mai absoarba sau sa elimine apa.

Cum se realizeaza ignifugarea lemnului?

Pasul unu: primul lucru care se face atunci cand se efectueaza un astfel de tratament este pregatirea tuturor suprafetelor. Aceasta pregatire consta in curatarea temeinica a materialului ce urmeaza a fi ignifugat. Vor trebui indepartate tot ce inseamna impuritati: praf, vopsea si alte microorganisme. In general curatarea se face prin razuire sau periere.

Dupa curatarea tuturor suprafetelor se va trece la corectarea imperfectiunilor. Toate crapaturile, fisurile si nodurile vor fi mascate cu un chit special, iar apoi se va trece la tratarea rosturilor.

Pasul doi: dupa curatare si corectare se va trece la aplicarea primului strat de substante ignifuge.  Aplicarea substantelor se realizeaza atunci cand temperatura aerului este de minimum 10 grade Celsius, umiditatea aerului de maximum 60% si umiditatea lemnului intre 10 si 18%.

Pasul trei: consta in aplicarea unui al doilea strat de substante ignifuge. A doua aplicare se va face intotdeauna la 24 de ore de la aplicarea primului strat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *