De ce purtam negru la inmormantare?

Faptul ca ne imbracam in negru la o inmormantare este o traditie funerara acceptata de foarte mult timp. Facem acest lucru pentru a ne arata respectul fata de cel decedat si de familia indurerata. Purtarea altor culori este de fapt vazuta ca o greseala de eticheta sociala sau o palma data membrilor familiei indurerare, indiferent de cat de formala sau decenta este tinuta in sine. Si firmele de servicii funerare se aliniaza acestei etichete.

Pana la sfarsitul secolului al 19-lea hainele negre erau atat de mult asociate cu actul sau procesul de doliu incat orice femeie care indraznea sa se imbrace in negru, nu era privita cu ochi buni. De fapt era vazuta ca fiind „periculos de excentrica”.

Dar de unde a pornit aceasta asociere? Care a fost scopul initial? De ce este un ritual atat de persistent? Exista tari care acorda o mai mare libertate in ceea ce priveste alegerea culorilor in tinutele de doliu?

Culorile de doliu in Occident

Raspunsul simplu la prima intrebare este ca purtam negru pentru ca asa a fost dintotdeauna – si lasand la o parte motivele, acest lucru pare justificat pentru majoritatea dintre noi. Traditia ca oamenii din Occident sa se imbrace in negru dateaza de pe vremea Imperiului Roman, cand familia defunctului purta o toga de culoare inchisa. Aceasta traditie a continuat mai apoi in Anglia, de-a lungul timpurilor medievale, cand femeile purtau voaluri negre si cape la si dupa moartea sotului.

Totusi pe continentul european, in mare parte, vaduvele obisnuiau sa se imbrace in alb cand tineau doliu. Aceasta traditie a existat si in Spania in anii 1500. La fel, inainte de Revolutie reginele din Franta purtau alb cand tineau doliu.

Violetul simbolizeaza „doliu pe jumatate”

In timpul erei victoriene in Anglia femeile purtau doliu timp de patru ani. Cu toate acestea, la un an de doliu, atunci cand intrau in perioada „jumatatii de doliu” vaduvele puteau sa poarte alaturi de negru si culori inchise ca violet sau gri.

Inainte de aceasta perioada, doliul formal era rezervat in mare parte claselor superioare. Dar cand s-a nascut clasa de mijloc in timpul revolutiei industriale, practica aceasta s-a raspandit in intreaga societate.

Pentru ca obiceiurile funerare din SUA s-au inspirat in mare parte din Marea Britanie, traditia unui doliu innegrit a traversat Atlanticul, iar pana la sfarsitul anilor 1800 a devenit atat de inradacinata in cultura americana incat lanturile mari de magazine de imbracinte aveau departamente speciale care se ocupau doar cu realizarea hainelor negre de doliu. Reprezentantii serviciilor funerare poarta si ei doliu alaturi de cei prezenti la ceremonie, in semn de respect.

Azi, chiar daca traditia doliului negru a continuat in Europa si in America, alte culturi si civilizatii din Orient isi mentin in mod natural proprii traditii funerare, care implica o varietate larga de alte culori ca doliu.

Cautati o firma de servicii funerare cu experienta vasta in domeniu? Accesati http://funerare-rainbow-dorobantu.ro si vedeti preturile si tot ce este necesar sa stiti inainte de o inmormantare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *