Cum poti mari viteza de procesare a calculatorului si cum il intretii?

Pentru ca foarte multi au probleme cu viteza de „gandire” a calculatorului, voi scrie un mic articol prin care voi incerca sa va invat cum se poate da un refresh calculatorului fara a fi nevoit sa reinstalezi windowsul.

In primul rand este de mentionat faptul ca atunci cand instalam diverse programe descarcate de pe internet sau chiar cumparate, instalam fara sa ne dam seama si cateva programe inplus, cele mai intalnite fiind acele tool baruri sau bare de instrumente pentru browsere, programe de scanare drivere care se ocupa cu scanarea calculatorului oferindu-ti lista de drivere disponibile dar pentru descarcare trebuie sa achizitionezi o licenta pentru program. In articol va voi prezenta pe cat posibil situatii in care instalam astfel de programe nefolositoare care ingreuneaza viteza de procesare.

In timpul instalarii unui program, trebuie sa citim cu atentie ce ni se transmite, trebuie sa debifam unele optiuni inutile prin care se instaleaza diverse extensii, programe sau alte lucruri daunatoare. Daca antivirusul ne atentioneaza ca instalarea programului este daunatoare, NU FACEM INSTALAREA deoarece antivirusul nu prea are obiceiul sa minta si stie el ceva.

Pentru dezinstalarea Toolbar instalate fara sa vrem, atunci cand instalam diverse programe putem merge in Programs and Multi toolbar removerFeatures (pentru Windows 7) sau add/remove programs (pentru windows xp) unde verificam lista de programe si dezinstalam tot ceea ce este nefolositor sau solicita procesorul. Sau putem folosi programul Multi-Toolbar Remover descarcabil de aici

Cum vedem ce programe solicita procesorul? Simplu, intram in Task Manager si accesam tabul PROCESSES unde vom urmari coloana CPU, si dam end process la tot ce ne da valori peste 40-50%. Indicat este sa tinem pe windows 7, gadgetul CPU METER la vedere.

cpu meter

 

Prin acest gadget putem vedea cand este procesorul solicitat foarte mult. Cand este solicitat, intram in task manager si vedem ce il solicita.

Sfaturi practice:

Pentru siguranta datelor, nu salvati lucruri importante pe partitia pe care aveti instalat sistemul de procesare deoarece in cazul unei probleme ale sistemului (exemplu… pica windowsul), nu veti putea recupera prea usor datele pierdute prin formatare. Este ideal sa avem o partitie cu sistemul de operare si una destinata datelor importante unde salvam poze, muzica, documente si alte lucruri care nu le dorim pierdute. Pentru partitionarea hardului sau defragmentare vom intra in:

Administrative tools

Apoi vom da pe Computer Management

In stanga vom da pe Disk Management si vom da un click pe partitie (in dreapta, de obicei numita Disc Local C: )Vom da click dreapta pe ea si vom selecta din meniul aparut Shirink Volume apoi vom seta marimea partitiilor astfel in cat Disc Local C: sa ramana in jur de 100-150 de GB iar partitia noua restul. La Enter de amount of space to shtink MB vom trece 100000 pentru 100 GB și 150000 pentru 150 GB, astfel partitiei noi revenindu-i restu.

In partitia nou creata puteti stoca toate documentele si fisierele importante pe care nu doriti sa le pierdeti la o eventuala reinstalare de sistem.

Nu salvati date importante pe DeskTop sau spatiul de lucru, acestea se vor pierde in cazul reinstalarii sistemului si inplus ingreuneaza sui ele puterea de procesare.

Nu instalati in calculator programe nefolositoare sau diverse aplicatii care sa va schimbe aspectul windowsului, gen teme, acestea nu sunt foarte prietenoase.

Instalati-va un antivirus bun, eu recomand Bitdefender sau Norton, le puteti descarca si din pagina de download disponibila aici.

Pentru o buna functionare a calculatorului asigurativa ca in interiorul carcasei nu exista PRAF, componentele sunt ca un magnet pentru praf, curatati periodic componentele si asigurati o aerisire sporita.

Prin cateva operatii simple poti mari viteza de raspuns a calculatorului fara a-ti pierde datele importante din el.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *