Copilaria generatiei mele

M-am gandit sa aduc putina culoare astazi si sa vorbesc despre copilaria generatiei mele. Eu am avut copilarie, sunt poate printre ultimele generatii de copii liberi, nu sclavi ai tehnologiei si de mici indoctrinati in ale religiilor, ale muzicii de proasta calitate si ale calculatoarlor mai ales.descărcare (1) images (7)

Cand eram eu mic, nu stiam ce este acela program de stat la televizor sau mai ales la calculator pentru ca la televizor nu aveam timp sa stau iar de calculator inafara de acela de pe tejgheaua de la magazin, nu stiaam ce este. La televizor nu aveam timp sa stau pentru ca eram mai toata ziua in padure, unde taiam bete de alun din care faceam arcuri cu sageti (pe la 5-6 ani stiam sa fac asta), eram ori pe pruntul garlii cum ii spunem noi malului raului Prahova, unde ma balaceam toata ziua si aruncam cu pietre in apa, pescuiam cu o ata legata de un bat, bineinteles ca momeala aveam pietre (asa gandeam noi ca se prind pestii). Eram toata ziua pe afara cu ceilalti copii, stiam toate dealurile si potecile, stiam fiecare pom fructifer din cartier in care ne cataram sa „furam” mai o cireasa, un mar, o pruna.

Apai pune-i pe copii de astazi sa faca un arc cu sageti, nu zic de cei de 5 ani, pune pe unul de 13 ani sa faca un arc, te intreaba cata manaimages (6) iti da sau alte dracii din jocuri. Daca il trimiti in padure, la intrare deja se vede ratacit, nu mai stie drumul pana acasa fara sa intre printre copaci. Daca il trimiti la balaceala iti cere bani de intrare la strand, eventual bani de tigari si o bere la 13 ani ai lui. Foarte multi copii de 13-14 ani sunt deja fumatori inraiti si alcoolici anonimi pe cand noi, pe vremea noastra nu aveam idee de gustul berii sau al tutunului, noi ne multumeam cu guma turbo si sucul tuti fruti.

Cand intram seara in casa, mancam si mai devastam 2-3 ore casa pentru ca nu prea le aveam noi cu dormitul, acum copii, seara dupa o zi de stat la calculator adorm pe tastatura, uita sa manance si uneori sa mai mearga la baie.

Daca era urat afara, adica daca ploua stateam in casa si ne uitam la desene, la viata cu louie, la tom and jerr, la familia frinstone, la ed, edd si edy sau la curaj caine fricos, dragon ball zed se difuza doar martea de la ora 14 pe tvr1, era serialul preferat.

Iarna daca ningea, stateam tot afara, zapada nu a omorat pe nimeni, mergeam la sanius si veneam seara uzi si inghetati, incat puteai bate cuie cu hainele noastre inghetate insa nu ne plangeam ca avem degetele inghetate, le puneam pe soba in care ardeau de zor lemnele. Nu aveam nici o problema sa mancam carne, era de la porcul din curte, nu prea ceream dulciuri pentru ca nu prea aveai de unde sa iei.images (4)

Cand venea balciul in cartier, pe la maxim 7 ani fugeam singur in balci si ma dadeam in toate cotomediile de acolo, azi copii cand este balci merg cu parintii de mana, de frica ca ii fura cineva… Noi nu aveam treaba cu furatul, sau cu frica, eram prieteni cu toti tiganii din balci, ii ajutam la montari si ne dadeam gratis in carusele.

La scoala, nu exista pauza in care sa nu ne jucam cu un bidon sau de-a vati ascunse-lea, baba oarba sau lapte gros. Ne bateam si in 5 minute eram prieteni iar, de gasit nu ne gaseam la telefon mergeam unu la altu la poarta si strigam cat puteam de tare. Nu aveam grija timpului petrecut afara, cand se inopta ne strangeam toti intr-un loc si spuneam bancuri sau ne jucam diverse jocuri, nu veneau parintii dupa noi si nu ne sunau ca nu aveau pe ce, mergeam noi acasa cand vroiam.

images (3)Ne respectam vecinii si ii salutam cand ii intalneam, nu asteptam sa ne salute ei pe noi, ne urcam pe magazin si ii imbaiam cu pungi de apa cand iesau pe usa, apoi ne piteam dupa hornul de fum sa nu ne vada. Ne plimbam cu bicicletele, pegas si ce mai mergea, mergeam cu ele pe garla, prin padure, peste tot. Ne faceam carut cu rulmenti cu care ne dadeam pe cele mai abrupte pante asfaltate ale cartierului. Cand vedeam un catel, il luam acasa nu aruncam cu pietre in el, imi amintesc cand am venit acasa cu un caine de talie mare, avea zgarda, era ciobanesc german si l-am adus mai mult taras, l-am cuprins cu bratele cat am putut de mijloc si il trageam dupa mine, nu a stat mult ca a plecat la casa lui insa m-a ostenit adusul lui acasa.

Noi am avut copilarie frumoasa, nu stiam ce este acela telefon, nu stiam ce este aia ora de intrat in casa, nu stiam ce este acela calculator, noi jucam tetris pe acele jocuri cu 9999 de joculete alb-negru, cresteam animalute pe joculetele acelea cu 2 butoane. Asta
copilarie.

descărcare (1)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *