Certificatul energetic. Cum si de unde obti certificat de performanta energetica?

Salutare, haideti sa vorbim putin despre certificatul energetic. Eu pana acum stiam de el insa nu prea aveam habar ce e cu el, cu ce se mananca si cum il poti obtine asa ca m-am informat si am zis sa scriu aici ce si cum.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic sau Certificatul de performanta energetica este la baza un document tehnic cu un caracter informativ, avand ca rol aestarea performantei energetice a cladirii. Clasarea energetica se face prin compararea cladirii cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie, astfel incadrandu-se cladirea intr-o clasa de performanta energetica (definitia din Metodologia MC-001/2006).

In urma cererii Uniunii Europene, certificatul energetic trebuie pus in practica inca din anul 2007 si este obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania.

De unde pot obtine certificatul energetic?

Certificatul energetic se obtine de auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ce acte sunt necesare pentru obtinerea unui certificat energetic?

Pentru obtinerea unui certificat energetic veti avea nevoie de un memoriu, memoriul este in functie de tipul de locuinta pe care il veti gasi in acest PDF atasat articolului si:

-Plan situatie – cu incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati

-Planurile – subsol, parter, nivele curente

-Sectiuni- longitudinale, transversale

-Detalii constructive: pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc

-Fisa tehnica Termopane

-Tip de incalzire – detalii despre instalatia de incalzire

Cum decurge o autorizare energetica?

Demersurile pentru a obtine certificatul energetic sunt relativ simple, avand nevoie de actele specificate mai sus, cu care va veti prezenta la un certificator autorizat care va intocmi un Certificat de Performanta Energetica si va dispune si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica  a cladirii.

Atestarea energetica dureaza maxim o saptamana de la depunerea dosarului complet. Preturile medii pe piata sunt intre 2 si 4 euro/mp la care se adauga TVA. Pentru un apartament cu 2 camere si o suprafata de 60mp, pretul unui certificat energetic va fi de 300 euro cu TVA inclus, costul fiind suportat de proprietarul cladirii (cel ce doreste sa vanda).

Asadar, obtinerea unui certificat energetic va va da destula bataie de cap, ca orice alt lucru facut in Romania dupa parerea mea, in alte tari acest certificat se obtine mai usor sau mai greu dar, la noi cam asa se obtine, nu scapam de birocratie, nu scapam de taxe si plimbari nedorite pe la diversi functionari publici sau privati. Alte cheltuieli, alta alergatura, alte responsabilitati.

Cum Arata un certificat energetic?

certificat-energetic-brasov

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *