Cersatorii si metodele lor. Pe cine ajut si pe cine nu.

Se putea sa nu ma enervez eu azi? Am fost in oras sa platesc niste facturi si sa ma uit de un telefon la vodafone. Cand dau sa intru la vodafone, un tanar de vre-o 20 de ani, cunostiinta mai veche de pe acolo, cu toate ca stie ca il evit vine la mine cu celebra expresie „Sefu, nu imi dai si mie un leu sa imi iau si eu de mancare?”. Urasc cand se intampla asta, m-am oprit, m-am uitat ca de obicei la el cu un dezgust total si i-am spus ca la piata este nevoie de oameni, manipulanti, poate face un ban cinstit acolo atata timp cat are doua maini, doua picioare, nu este schiop, nu are nici un handicap este apt de munca.

Dau bani, dar nu astora de pot munci, singurul om caruia ii dau bani este un batranel mut care sta in Campina dupa bariera, este din telega din cate am inteles, nici macar nu stiu daca mai traieste ca in ultimul timp nu l-am mai vazut insa lui ii dau, este batran, abia se misca si nu poate muncii dar astora de stau ca milogii la cersit fiind apti de munca, apai duca-se unde or vrea.

Nu fac pomeni, detest atunci cand intind un leu unui om sa ma ia cu „sa te ajute Dumnezeu” sau alte replici ce includ sfinti, probabil daca un zeu ar fi vegheat asupra noastra, traiam altfel, el nu mai cersea si avea macar ce sa manance. Detest sa vad madame stand pe jos cu copilul in brate, mi se pare inuman. Intr-o zi in Campina, am dat de o astfel de madama, (asa le spun eu) care cersea cu un copil in brate, eu imi luasem niste covrigi si i-am intins un covrig si ca sa vezi m-a refuzat, mi-a spus ca ea vrea bani, eu am rugat-o sa imi demonstreze ca acel copil este real (o stiu pe asta de 3 ani cred si copilul ala ori nu creste ori ea face lunar cate unu). Nu a vrut sa imi arate copilul, eu ce sa inteleg din asta?

Detest cersatorii, nu pe toti, acelora care nu pot munci din cauza batranetii sau a unui handicap ce il impiedica le dau dreptate in conditiile in care statul nu ii ajuta dar pe aceia apti de munca sau care cersesc folosindu-se de religie adica sta cu o icoana in mana sperand sa le dai ceva, ii detest, mi se pare o buna demonstratie ca religia este facuta pentru a prostii lumea, este doar o afacere profitabila.

Sunt ateu insa nu sunt absurd, nu ma iau de conceptiile tale religioase si spirituale atat timp cat si tu imi respecti mie conceptiile, ca orice alt om am constiinta iar acea constiinta nu ma lasa sa trec pe langa un om care chiar are nevoie de ajutor fara sa il ajut, dar tot aceasta constiinta ma impiedica sa dau bani degeaba sau orice altceva unuia care prefera sa cerseasca in loc sa munceasca.

Cam asa sta treaba cu cersetiorii si metodele lor de cersit, cunosc destui cersetori si destule metode, una care lafel o detest este aceea in care un om vine la masa ta (de obicei in tren, restaurant etc.) iti pune pe masa diverse obiecte precum icoane, pixuri, brelocuri fara sa spuna nimic si pleaca, apoi se intoarce la tine si se uita ca prostu in timp ce ia obiectele lasate daca vede ca nu cumperi nimic. Am avut destule tangente cu astfel de oameni, intr-o zi eram intr-un local in Sinaia si vine unu de imi umple masa de icoane, pixuri si alte alea… cand a venit sa le ia am zis sa vad daca chiar e mut, si l-am intrebat cat costa si mi-a aratat ca au preturi pe ele asa ca l-am intrebat daca imi da bon si imi arata ca nu vorbeste, l-am intrebat daca nu poate sau nu are voie asa ca el m-a invitat prin semne afara sa ne batem. Nu am fost nesimtit cred, am fost curios dar sa ne batem? Adica ca in vestul salbatic? Nu zau, asa ca m-am ridicat de pe scaun si i-am spus frumos „Dupa tine” el a iesit ca boul afara iar eu m-am dus frumos si am mai comandat o cafea. Cunosc oameni care chiar s-au incaierat cu astfel de indivizi exsurdo-muti.Cam asta este cersatoria in zona noastra… ajut dar doar pe cine trebuie.

imagesimages (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Faceti voi comparatie intre imagini!

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *