Ce laptop sa-mi cumpar, De ce sa tin cont la achizitionarea unui laptop si cum se face defragmentarea unui hard disck

De multe ori când cineva cunoscut are de gând să-și ia un desktop pc sau un Laptop, apelează la mine pentru recomandări și indicații. Până acum cine și-a luat un laptop în urma indicațiilor mele, a fost foarte mulțumit de produs.

Mă gândesc să scriu și aici câteva sfaturi pentru achiziționarea unui laptop, pentru a ajuta și pe alții să aleagă un laptop ideal pentru activitățile sale.

Eu clasific laptopurile în funcție de activitățile desfășurate pe ele astfel:

HomeBook-urile

Sunt laptopuri ieftine cu performanțe reduse, ideale pentru vizionarea unui film, accesarea unei rețele de socializare, conversarea pe messenger, citirea unor știri sau redactarea unor texte în pachetul office dar și jucarea unor jocuri în general jocuri online ce nu necesită foarte multe resurse. Aceste HomBook-uri au în general un procesor simplu sau Dual- Core, o memorie ram de până la 2 maxim 4 gb, o placă video modestă sau chiar integrată (ceea ce nu recomand) și se învârt la prețuri de 1200- 1900 RON.

BusinessBook-urile

Sunt laptopuri cu prețuri medii, accesibile și performanțe ceva mai bune decât ale homebook-urilor. Acestea sunt destinate activităților de birou ce necesită rularea unor programe ce au nevoie de mai multe resurse. La fel ca HomeBook-urile sunt echipate cu procesor dual-core sau ciar i3-i5, au o placă video modestă ce poate asigura grafica fără probleme pentru o prezentare, un photoshop sau alte activități ale companiilor. Aceste laptopuri sunt făcute să poată rula mai multe aplicații de-o-dată și să se miște bine. Prețurile acestora sunt de la 2000 până pe la 4000-4500 RON.

GamingBook

Sunt laptopuri destinate jocurilor, sunt exipate cu procesoare puternice, procesor i5 – i7 de fregvențe înalte, deseori le găsești cu un hdd de 500 MB sau chair și un tera, căruia i se alătură un SSD de 35-150 GB. Acestea sunt echipate cu plăci video puternice înstare să ofere o experiență cât mai realistă a jocurilor, au memorii rami de 8 și chiar 16 GB, au asigurată o răcire foarte bună a pieselor componente și rulează orice aproape instant. Aceste Laptopuri de gaming au deseori comenzi suplimentare pe tastatura pentru jocurile cele mai jucate precum DOTA, CS și altele. Ca preț nu sunt deloc ieftine, ele găsindu-se la sume de la 4500 la peste 10000 RON, astfel nefiind posibilă achiziționarea de către oricine. În general sunt preferate de către adevărații gameri, testeri, specialiști în jocuri ce-și petrec majoritatea timpului jucând u-se, participând la competiții internaționale și câștigând sume de mii de euro din asta.

 

Un alt criteriu după care alegi un laptop este marca, unele mărci fiind mai bune decât altele chiar la performanțe mai reduse. Astfel un Asus va bate întotdeauna un Acer, precum Toshiba va fi bătut de Samsung și Samsung de Sony sau Lenovo. Trebuie să ținem cont și de aspecte foarte importante precum frecvența procesorului sau tipul plăcii video, integrată sau dedicată. Cum spuneam mai sus nu recomand o placă video OneBoard, adică integrată deoarece, mănâncă din puterea procesorului și a ramilor, astfel chiar și un film fiind de multe ori greu de vizionat. La un laptop trebuie să fim atenți să aibă aerisiri foarte bune, să aibă niște piciorușe mai înalte deoarece prin lateral trage aer dar îl scoate pe dedesupt, astfel dacă laptopul nu este mai înalt puțin, aerul scos va încălzii partea de jos a laptopului. Un alt aspect este tastatura, trebuie sp avem grijă ca tastele să nu fie prinse de o folie subțire de plastic, să fie prinse foarte bine și când apeși pe una să nu se miște toate. Personal recomand tastaturile cu bloc numeric în dreapta și taste cât mai silențioase, iar numerele și literele să nu fie lipite pe taste ci imprimate, acestea ștergându-se mai greu.

Ne mai uităm și pe spate să aibă mai multe capace, de obicei unu mai mic deasupra hardului și un altul mare deasupra componentelor precum placa video, rami și procesor, astfel când vrem să schimbăm sau să adăugăm o piesă nu ma trebui să desfacem tot laptopul pentru această operațiune.

La cumpărare vom ține cont și de sistemul de operare care poate fi FreeDos, Linux sau Windows. Aceasta nu ar fi o problemă pentru cineva care știe să instaleze un windows și are unul pe care să-l instaleze dar pentru cineva care nu are idee cum se face și nici nu are un cd cu windows bootabil s-ar putea să fie o problemă și să fie nevoit să se uite la laptop până face rost de un sistem de operare sau până vine cineva să-i instaleze unul.

În general laptopurile achiziționate cu un windows preinstalat, vor avea o singură partiție ceea ce nu este deloc ok deoarece la o eventuală picare a sistemului datele importante precum poze, muzică și fișierele importante se pot pierde. Acum cum facem o altă partiție sigură în care să ținem lucrurile importante?

Nimic mai simplu, vom merge în Control Panel pentru a realiza acțiunea numită Defragmentarea unui hard și vom intra în:

Administrative tools

Apoi vom da pe Computer Management

În stânga vom da pe Disk Management și vom da un click pe partiție (în dreapta, de obicei numită Disc Local C: ). Vom da click dreapta pe ea și vom selecta din meniul apărut Shirink Volume apoi vom seta mărimea partițiilor astfel în cât Disc Local C: să rămână în jur de 100-150 de GB iar partiția nouă restul astfel încât la Enter de amount of space to shtink MB vom trece 100000 pentru 100 GB și 150000 pentru 150 GB, astfel partiției noi revenindu-i restu. (Dacă aveți probleme nu ezitați sp mă contactați pe mes la id marinelpadurice[a]yahoo.com).

Astfel în partiția nou creată puteți stoca toate documentele și fișierele importante pe care nu doriți să le pierdeți la o eventuală reinstalare de sistem.

Personal recomand achiziționarea laptopurilor din categoria BusinessBook, acestea fiind ideale pentru activități din categoria HomeBook dar și destul de puternice pentru a rula jocuri noi apărute la setări grafice medii spre avansat.

Deci aveți grijă ce cumpărați pentru a nu avea apoi surprize nedorite și pentru a vă satisface toate nevoile nu doar dorința de a avea un laptop. Dacă îți iei n laptop măcar ia unul bun.

One Response to “Ce laptop sa-mi cumpar, De ce sa tin cont la achizitionarea unui laptop si cum se face defragmentarea unui hard disck”

  1. Marian spune:

    Foarte bun tutorialul pentru cei care nu stiu ce laptop, desktop sa isi achizitioneze, faci o treaba foarte buna cu blogul. Tine-o tot asa!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *