Cat de des schimbam uleiul la motor

Daca esti in cautarea unui raspuns rapid, atunci uleiul la motor trebuie schimbat la aproximativ 5000 de km. Insa daca intrebi 10 specialisti diferiti intr-o zi, s-ar putea sa primesti 5 raspunsuri diferite.

ee28d0f1e3fef75f43d78152e111d6a4x

Majoritatea producatorilor de automobile ne spun ca un autovehicul condus in conditii normale ar trebui sa beneficieze de o schimbare a uleiului de motor o data la 10 000 de km. Insa ce inseamna de fapt aceste “conditii normale” ? Ia sa luam aceste intrebari ca reper: Pe timp de iarna faci drumuri scurte cu masina? Conduci mult in oras, in trafic cu semafoare, cu multe opriri si porniri? Conduci in conditii de praf, pe sosele unde se ridica praful in urma ta? Faci drumuri lungi cu autovehiculul la temperaturi ridicate? Daca ai raspuns da la aceste intrebari, atunci nu folosesti autovehiculul in conditii normale de trafic, ci in conditii severe.

Cand schimbam uleiul?

Unii specialisti pretind ca schimbarea uleiului de motor dupa doar 5000 de km este doar un mit si nu se aplica. Poate era buna inainte, cand toata luema avea Dacii si masini nu tocmai performante, insa in prezent tehnologia a evoluat destul de mult si lucrurile s-au mai schimbat, printre care si numarul de kilometri in care trebuie sa schimbam acest ulei de motor.

Uleiul trebuie schimbat in functie de numarul de kilometri, dar si in functie de timpul in care parcurgem acei kilometri. Sunt persoane care nu strabat mai multe de 1500 de km pe an, dar asta nu inseamna ca uleiul de motor trebuie schimbat dupa 7 ani.

Pentru a sti cu exactitate cand sa schimbati uleiul la motor, cel mai indicat este sa consultati cartea tehnica a autovehiculului. Daca nu dispuneti de o carte tehnica care sa indice acest lucru fiidnca ati cumparat masina second hand, atunci mergeti la un expert si aflati parerea sa daca recomanda schimbarea uleiului. Dupa ce cumparati ulei motor si il schimbati, notati-va intr-unc arnetel numarul actual de kilometri pentru a tine evidenta.

Un ulei de motor folosit in exces isi schimba culoarea si devine mai subtire. Acest lucru duce la o diminuare a performantei, un consum mai mare de benzina si o eliminare a unui numar mai mare de noxe si fum.

Una din cele mai frecente greseli intampinate la intretinerea unui autovehicul este data de faptul ca proprietarii de autovehicule omit sa schimbe uleiul de motor la timp.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *