Armata romana si dezinteresul total fata de militarii in rezerva ce sufera de stres posttraumatic

Armata Romaniei sufera in continuare de „Sindromul NU”. Dupa trei zile de tacere si numeroase solicitari din partea redactiei gandul, Ministerul Apararii Naţionale reactioneaza la cazul plutonierului îin rezerva Florin Jalaboi, facut public duminică sub titlul „Omul care nu exista”, si sustine si acum ca nu sunt cazuri de militari romani diagnosticati cu stres posttraumatic. MApN face precizarea ca acest NU se refera la evaluarea post-misiune si la evaluarile anuale, dar, din pacate pentru institutia oamenilor tari, militarii exista si pot avea probleme si intre aceste evaluari. Simptomele de stres posttraumatic apar de multe ori la cateva luni dupa misiune, asa cum ne-au explicat tocmai psihologii militarisi asa cum a fost si cazul lui Florin Jalaboi.

foto: gandul.info

foto: gandul.info

Ceea ce este scris mai sus este un paragraf al unei stiri de pe gandul.info, din care reiese faptul ca soldatii romani sunt tratati ca atare doar cat sunt pe front, cand trec in rezerva deja nu mai exista, nu mai exista ei si bolile luate ca tribut de pe frontul de lupta. Florin Jalaboi este un militar in rezerva care a luptat pe fronturi mari si s-a intor acasa cu o boala numita „Stres posttraumatic”.

Ce este stresul posttraumatic? Stresul posttraumatic este reactia fireasca a corpului la o trauma foarte puternica: razboi, situatie de pericol de moarte, viol, catastrofe naturale, accidente de circulatie, expunerea la violenta extrema, moartea cuiva apropiat. In cazul soldatilor dorul de tara, socul obuzului, oboseala/stresul de lupta, Sindromul Golfului.

Asadar, in societatea romana, in aceasta tara numita Romania, esti bun doar cat „servesti” interesele altora deoarece in momentul de fata, soldatii romani plecati in Iraq, Afganistan si alte fronturi, nu putem spune ca servesc tara, chiar daca pentru asta s-au inrolat, Romania nu este in razboi cu nimeni, doar participam la razboiul altora, al celor ce vor ca prin lupta sa castige resursele naturale ale altor tari sub mantaua unui razboi purtat pentru apararea civililor si eliminarea insurgentilor, un razboi antiterorism cand teroristii sunt chiar cei ce finanteaza acest razboi, americanii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *