Armata iraniană a prezentat un depozit subteran de rachete cu rază lungă de acţiune

Gardienii Revoluţiei, unitate de elită a armatei iraniene, au prezentat luni un depozit subteran de rachete, despre care afirmă că permite lansarea de proiectile cu rază lungă de acţiune, a anunţat televiziunea de stat de la Teheran.

Presa iraniană a prezentat imagini ale depozitului, al cărui amplasament nu a fost dezvăluit, afirmând că acesta conţine rachete de tip Shahab-3.

Gardienii Revoluţiei au început luni o serie de manevre militare care prevăd lansarea de rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă.

„Tehnologia de construcţie pentru aceste silozuri este în întregime locală”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Ashgar Ghelichi-Khani, citat de site-ul televiziunii iraniene.

Canalul de televiziune de la Teheran a prezentat şi imagini cu lansarea unei rachete, fără a preciza însă nici data lansării, nici tipul proiectilului.

Cu o rază de acţiune de aproape 2.000 de kilometri, Shahab-3 este o rachetă care poate atinge ţinte de pe teritoriul Israelului, dar şi unele dintre bazele americane din regiune. În ultimii ani, Iranul a efectuat mai multe teste cu acest tip de rachetă, dezvoltată pe baza modelului nord-coreean Nodong.

Teheranul a anunţat că manevrele începute luni reprezintă „un mesaj de pace şi prietenie pentru ţările din regiune” şi nu sunt o ameninţare pentru nici o altă ţară.

Iranul afirmă că dispune de zeci de tipuri de rachete, dintre care unele pot ajunge în Israel şi la baze militare americane din Orientul Mijlociu.

SURSA MEDIAFAX

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *