Aproape 30.000 de amatori de artă medievală, la Festivalul Sighişoara

Zeci de cavaleri şi domniţe, prinţi şi prinţese, spiriduşi şi personaje de poveste i-au întâmpinat pe cei aproape 30.000 de amatori de artă medievală care s-au aflat până duminică, în oraşul-cetate Sighişoara, la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, care a debutat pe 27 iulie.

Manifestarea, care se încheie în seara de 31 iulie, şi care este organizată de Municipiul Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, a constituit o adevărată premieră în acest an din perspectiva faptului că a durat cinci zile, dar şi a faptului că turiştii, veniţi din toate colţurile lumii, au descoperit aici un festival – spectacol, aşa cum şi-a dorit directorul artistic al evenimentului, regizorul Liviu Pancu.
Străzile cetăţii, singura din lume locuită, au fost astfel neîncăpătoare pentru cei care au dorit, pentru câteva zile, să se întoarcă în timp, într-o lume a secolului XXI, în care fiecare om îşi caută un erou. Dorind ca, într-un timp al marilor mijloace de comunicare, însuşi comunicarea să dispară, organizatorii festivalului au adus, pe străduţele înguste, sub zidurile îmbătrânite de vreme, cavaleri, călugări, vrăjitori, clovni şi duhuri întrupate, veniţi dintr-o lume în care fabulosul şi teribilul trăiau laolaltă hrănind frica dar şi neostoita înclinaţie spre aventură.
‘Norodul’ a fost invitat, încă de la început, să se bucure de viaţa în stil medieval în căutarea eroului la Sighişoara în 2011 prin următoarea scrisoare: ‘Cinci zile de spectacole, parade, turniruri, lupte medievale, iniţieri cavalereşti, trubaduri, menestreli, teatru de stradă, teatru pentru copii şi adulţi, muzica şi dansuri medievale, recitaluri, şcoli de luptă medievală, condamnări la moarte, procesiuni de vrăjitoare, incinerarea eroului pierdut, procese publice, arderi de vrăjitoare, animaţie medievală, carnaval, expoziţii, meşteşugari populari, taur la proţap, degustări de vinuri, toboşarii cetăţii, statui mişcătoare, retrageri cu torţe şi multe altele…’
‘Am zis!’ îşi încheie toboşarul cetăţii fiecare strigare.
‘Vedeta’ festivalului a fost spectacolul ‘Merlin – eroul lumii medievale’, spectacol care a reunit patru ordine cavalereşti, numeroşi actori şi o formaţie de muzică medievală, îmbinate în marile arte ale actoriei, luptelor medievale şi, nu în ultimul rând, spectacolelor de foc. Piesa de teatru în care joacă 120 de actori şi cavaleri reprezintă prima producţie proprie a unui festival medieval din România, este concepţia regizorului Sighişoarei Medievale, Liviu Pancu, şi a fost urmărită de mii de spectatori în fiecare seară.
Regizorul Liviu Pancu a spus că parteneriatul privitor la Festivalul Sighişoara Medievală cu tema ‘Eroul Medieval’, organizat de municipiul Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, aflat la cea de-a XIX-a ediţie, este unul nu numai profesionist, ci şi unul sufletesc.
‘În momentul în care am pregătit programul managerial artistic şi l-am prezentat către Asociaţia Turistică Sighişoara şi Primăria Sighişoara, acesta a prevăzut în primul rând omul Liviu Pancu care vine în cetate şi care vrea să se bucure şi să observe ceva ce nu a mai trăit. Sunt foarte multe forme, modalităţi şi anul acesta personajul ‘Eroul Medieval’ m-a înscris pe străzile Sighişoarei într-o dorinţă de un decor care să ne ducă într-adevăr în acea zonă. Din punct de vedere al artiştilor invitaţi, ai ordinelor cavalereşti, ai muzicii a fost un mare pas calitativ pentru că această masă rotundă pe care am pus-o sub imperiul spectacolului ‘Merlin – vrăjitorul lumii medievale’ a creat o masă rotundă între artiştii care au conlucrat la acest festival-spectacol’, a spus regizorul.

continuare articol

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *