Accidente rutiere soldate cu vatamari corporale sau decese

 

Numeroase sunt cauzele accidentelor de masina care se intampla zi de zi pe soselele de la noi din tara. Cateva dintre ele sunt – viteza mult prea mare, neatentia, imprudenta la volan, starea de oboseala, dar si agresivitatea in trafic. Iata cateva informatii generale despre consecintele unui accident de masina care are drept urmare victime omenesti.

Care este cadrul general?

Atunci cand un accident de circulatie are drept urmare decesul sau vatamarea unei persoane sau a mai multor persoane, este obligatoriu sa se constituie un dosar penal. In acest caz,  drepturile pe care le aveti depind  doar de pozitia procesuala pe care o detineti.

Daca in urma accidentului ati suferit vatamari corporale si daca nu sunteti cel vinovat de producerea accidentului de circulatie, in acest caz  va puteti constitui ca parte civila si puteti drept urmare sa aveti unele  pretentii cu privire  la o anumita suma de bani. Trebuie sa stiti insa ca in acest caz nu trebuie sa  achitati taxa de timbru si  nici timbru judiciar.
In cazul solcitarii de constituire ca parte civila se mai pot cere atat daune materiale cat si daune morale, care se pot  demonstra cu inscrisuri, martori sau expertize. Daca accidentul de circulatie are drept urmare decesul unei persoane, rudele acestuia sau orice alte persoane care se aflau in intretinerea victimei se pot constitui ca parte civila si pot cere ele pretentii materiale.

In cazul nefericit in care accidentul de circulatie s-a petrecut din vina dumneavoastra,  situatia depinde in mare parte si de urmarile acestuia. Totul depinde aici de zilele de ingrijiri medicale ale persoanelor care au fost vatamate iar cel care se face  vinovat de producerea accidentului de circulatie poate sa raspunda in mod penal pentru ceea ce a facut. Se mai poate intampla ca fapta sa nu prezinte toate elementele care constituie  infractiunea de vatamare corporala din culpa. Cel mai indicat este sa apelati la serviciile unui avocat accidente auto

Art. 184 din Codul Penal prevede urmatoarele – “Fapta prevazută la art. 180 alin. 2 şi 21 Cod Penal, care a provocat  o vatamare ce are nevoie de ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevazuta la art. 181, din culpa, se pedepsesc cu inchisoare de la o lună la 3 luni sau cu amenda”. Adica,  pentru a constitui infractiune, fapta care a fost savarsita trebuie sa cuzeze vatamari corporale care au nevoie de  mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale.

Tot art. 184 alin.2 din Codul Penal mai spune ca in cazul in care fapta penala are drept urmare vatamare mai mare de 60 de zile sau s-a soldat cu pierderea a unui anumit simt sau mai grav a unui organ, pedeapsa va fi cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Care sunt aspectele procedurale?

In cazul accidentelor care necesita pana la 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala se declanseaza doar  la solicitarea prealabila a persoanei care a fost vatamata, o plangere care va  trebui sa fie depusa  in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata afla  cine este de vina. Mai multe, aflati in urma unei intrevederi cu un avocat despagubiri accidente rutiere.
Pentru faptele care au ca si urmare vatamarea corporala, intelegerea partilor este posibilila in orice moment pana la stabilirea  definitiva a unei sentinte de condamnare si inlaturarea consecintele penale ale faptei.

Trebuie sa retineti ca in cazul unei sentinte de condamnare pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, o condamnare ca urmare a unui accident de circulatie, persoanei vinovate de accident i se anuleaza permisul de conducere, iar a dreptul de conducere este conditionat de trecerea unui an de la hotararea de condamnare, de frecventare cursurilor unei scoli de soferi dar si de promovarea examenului de conducere.

In cazul nefericit in care accidentul care s-a produs are drept urmare decesul uneia sau a mai multor persoane, solutia emisa de instanta depinde de situatia in care s-a produs accidentul  rutier si de persoana in cauza. In cele mai multe cazuri se aplica o pedeapsa cu inchisoarea, cu o suspendare conditionata a executarii, insa ca urmare a analizarii imprejurarilor in care s-a intamplat evenimentul nefericit mai exista si posibilitatea urmatoare – aplicarea unei pedepse de inchisoare cu executare. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul dl-ui avocat Titu Eugen, sectiunea avocat accidente rutiere.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *